Friday, June 15, 2012

Nano-food


Credeati ca e de domeniul viitorului? 
Sunt articole Reuters pe aceasta tema inca din iulie 2008 si este posibil ca aceste alimente sa se regaseasca deja in farfuriile noastre, daca ne gandim la refuzul autoritatilor de a eticheta aceste produse obtinute cu ajutorul nano-tehnologiei (articol din 2007).
Proiectul privind Nanotehnologiile emergente (PEN), a identificat trei alimente, până în anul 2008, care conţin cu siguranta nanotehnologii:

     Ulei de canola activ
     Nanotea- adica nano-ceai
     Nanoceuticals Slim Shake de ciocolată

Uleiul de canola, realizat de Industries Shemen din Israel, conţine un aditiv numit "nanodrops", conceput pentru a transporta vitamine, minerale şi fitochimicale prin sistemul digestiv, în timp ce Shake Slim (de RBC Life Sciences Inc) foloseste 
"nanoclusteri" infuzati cu cacao pentru a spori gustul şi beneficiile pentru sănătate aduse de cacao fără a fi nevoie de zahăr suplimentar.

Dar nu e nici o îndoială că este posibil sa consumati nano-alimente deja, dacă sunteţi consumator de alimente procesate.

O substanţă chimică care va pacaleste sa credeti ca gustati zahăr sau sare atunci când nu este de fapt, este probabil deja pe piaţă. Acest lucru permite produsului să pretindă are "mai putin zahar" sau "mai putina sare", în timp ce gustul ramane aceeaşi.

  Senomyx, compania de biotehnologie din spatele acestui aditiv alimentar special, a dezvoltat deja mai multe substante chimice care, deşi nu conţin aroma proprie, activeaza sau blocheaza receptorii gustului din gura ta. Aceste produse chimice pot imita sau îmbunătăţi gustul de zahăr, sare sau monoglutamat de sodiu (MSG), de exemplu.

Dar nu va obositi sa ii cautati pe etichete. Nici unul dintre aceşti compuşi chimici nu este obligatoriu să fie enumerat pe etichete conform legii. În schimb, acestia sunt inclusi la o categorie  generală a ingredientelor aflata deja pe etichetele produselor alimentare procesate, numita generic "arome artificiale."

Sursa: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2008/08/19/are-nanofoods-the-next-consumer-nightmare.aspx 


No comments:

Post a Comment

Postări populare

Total Pageviews