Monday, October 24, 2011

Nuci de sapun

Ce sunt nucile de săpun?


“Nucile de săpun”, cunoscute si sub denumirea de nuci de spălat, sunt folosite pentru spălarea rufelor, pentru obţinerea de soluţii destinate curăţeniei casei, igienei personale şi a animalelor de companie sau că îngrăşământ natural.
 
Fructe ale unei specii unice de arbori, nucile de săpun sunt speciale datorită prezenţei unei substanţe numită saponina.
Saponina este eliberată în contact cu apă caldă şi acţionează ca un surfactant natural. Surfactantul este o substanţă care reduce tensiunea existentă la suprafaţa lichidelor, permiţându-le să se împrăştie în loc să să se adune sub formă de picături, ceea ce duce la o mai uşoară penetrare a ţesăturilor şi îndepărtarea sau eliberarea mizeriei. Deşi efectul este asemănător cu cel al detergenţilor convenţionali, nucile de săpun realizează acest lucru fără efectele negative ale chimicalelor de sinteză.

Saponina este alternativa 100% naturală la detergenţii şi substanţele de curăţare bazate pe sodium laureth sulfat (SLS), cunoscut pentru efectele sale alergene.

“Nucile de săpun” sunt folosite de sute de ani în zone din India, Nepal şi China. Familia de arbori a căror fructe sunt nucile de săpun se numeşte Sapindus (combinaţia dintre cuvintele latine sapo-sapun şi indicus-indian).
Deşi există mai multe specii, Sapindus Mukorossi sunt arborii a căror “nuci” sunt cele mai bogate în saponina. Se găsesc în principal în nordul Indiei şi în Nepal, ajung la o înălţime de 10-20 de metrii, înfloresc şi fac fructe după ce ating vârsta de 9 ani. Foarte rezistenţi şi productivi produc fructe până la 90 de ani de la plantare. Înfloresc în primăvara sau începutul verii iar fructele se culeg toamna. Nucile au iniţial o culoare galbenă, pentru că atunci când se coc să devină maronii.

Fructele sunt culese după ce cad din arbori, seminţele sunt îndepărtate, iar cojile sunt uscate la soare fără a se folosi nicio substanţă chimică.

Seminţele nu conţin saponina şi sunt folosite doar pentru a obţine noi arbori sau pentru a realiza bijuterii.
Ce avantaje aș avea dacă aș folosi nucile de săpun?

“Nucile de săpun” sunt economice:


     * cu 1kg de nuci de săpun (cunoscute și ca nuci de spălat) pot fi spălate rufele unei familii de 4 persoane timp de 1 an de zile la 3 spălări pe săptămână cu maşina automată încărcată cu 5kg de rufe. Se economiseşte astfel mai mult de 50% din bugetul familiei alocat pentru detergentul de rufe.“Nucile de săpun” sunt uşor de utilizat:
    * puneţi pur şi simplu 4 sau 5 nuci într-un mic săculeţ din bumbac sau într-o şosetă. În contact cu apă se va elibera saponina.
“Nucile de săpun” sunt hipoalergenice:
    * nucile de săpun sunt hipoalergenice fiind deci în mod special recomandate persoanelor cu probleme de piele datorate detergenţilor prea agresivi sau celor cu pielea sensibilă, precum sunt bebeluşii şi copii foarte mici.
“Nucile de săpun”  nu poluează:
    * nucile de săpun sunt produse vegetale,naturale şi nu conţin niciun aditiv poluant.

  
“Nucile de săpun”  sunt biodegradabile:
     * după utilizare nucile de săpun nu mai conţin saponina, le puteţi pune peste compost ca să îngrăşaţi solul plantelor de apartament sau din grădină.

  “Nucile de săpun”  sunt potrivite pentru orice tip de ţesături şi elimină necesitatea folosirii unui balsam de rufe:
    * nucile de săpun ajuta la păstrarea intensităţii culorilor, pot fi folosite pentru spălarea oricărui tip de ţesături: bumbac, mătase, lana, vâscoză. După spălare rufele sunt moi şi au un miros neutru, nemaifiind necesară utilizarea unui balsam de rufe.

“Nucile de săpun”  au proprietăţi antibacteriene
“Nucile de săpun” prelungesc perioada de viaţă a maşinilor de spălat:
    * fiind un produs natural, nucile de săpun nu sunt agresive pentru maşinile de spălat sau pentru sistemul de ţevi.
Detergent de rufe


Cei mai mulţi dintre detergenţii prezenţi în zilele noastre pe rafturile magazinelor conţin diverse substanţe chimice care au efect de curăţare, parfumare sau efect de dezinfectare. După spălare, majoritate rămân în ţesături şi vin în contact direct cu pielea noastră, având efecte secundare imediate sau efecte pe termen lung care abia încep să fie descoperite. În timp afectează calitatea hainelor şi cu siguranţă nu sunt benefice mediului înconjurător.

“Nucile de săpun”  sunt o alternativă naturală şi eficientă.
 În cele ce urmează vă vom prezenta principalele modalităţi de utilizare a nucilor de săpun pentru spălarea hainelor.

 
În săculeț direct în cuva mașinii
Cea mai simplă şi mai la îndemână modalitate este folosirea nucilor pur şi simplu, într-un săculeţ de bumbac care se strânge bine şi pe care îl adăugaţi împreună cu hainele în cuva maşinii de spălat.

Utilizarea în apă caldă sau fierbinte


Puneţi aproximativ 4-5  “Nuci de săpun”  sau echivalentul lor în cazul în care sunt bucăţi separate (nucile de săpun comercializate de noi sunt “sparte” în jumătăţi, deci veţi folosi aproximativ 8-10 jumătăţi) într-un săculeţ de bumbac, pe care îl legaţi strâns. Puneţi săculeţul în cuva maşinii, după care adăugaţi rufele de spălat (aproximativ 5 kg). La sfârşitul ciclului de spălare scoateţi săculeţul şi puneţi-l la la uscat fără a scoate nucile. Aceleaşi nuci pot fi folosite de aproximativ 3 ori. În momentul în care nu mai conţin saponina nucile devin subţiri, foarte moi şi au o culoare slab cafenie sau cenuşie.

 
Utilizarea în apă rece
Ca şi în cazul utilizării apei calde puneţi aproximativ 4-5 nuci de săpun sau echivalentul lor în cazul în care sunt bucăţi separate (nucile de săpun comercializate de noi sunt “sparte” în jumătăţi, deci veţi folosi aproximativ 8-10 jumătăţi) într-un săculeţ de bumbac, pe care îl legaţi strâns. Puneţi-l într-o cană cu apă foarte fierbinte, astfel va rezulta o infuzie din nuci de săpun. Lichidul obţinut turnaţi-l în cuva de la maşină peste rufele ce urmează a fi spălate şi adăugaţi săculeţul de bumbac. La sfârşitul ciclului de spălare scoateţi săculeţul şi puneţi-l la uscat fără a scoate nucile. Aceleaşi nuci pot fi folosite de aproximativ 3 ori. În momentul în care nu mai conţin saponina nucile devin subţiri, foarte moi şi au o culoare slab cafenie sau cenuşie.

Spălarea rufelor cu mâna
Adăugaţi în apă de spălat aproximativ 50 de ml de soluţie concentrată din nuci de săpun sau procedaţi că în cazul în care spălaţi cu apă rece şi pregătiţi o infuzie din nuci de săpun. Spălaţi rufele în mod obişnuit.
 
Spălarea rufelor folosind pudră din nuci de săpun

Fie că spălaţi manual sau cu maşina de spălat, adăugaţi 2-3 linguriţe de pudră obţinută din nuci de săpun într-un săculeţ de bumbac, lăsaţi să curgă apă fierbinte peste el sau îl puneţi un cuva maşinii şi spălaţi ca de obicei.

 
Ce mai trebuie să ştiţi:

§                             Numărul nucilor folosite la o singură spălare trebuie adaptat în funcţie de duritatea apei. Dacă apa din zona dvs. este mai dură va trebui să folosiţi aproximativ 5 nuci de săpun la fiecare spălare (sau 10 jumătăţi).

§                             Dacă aveţi rufe foarte murdare nu încărcaţi maşina la maxim, dacă au mai mult spaţiu nucile eliberează mai bine saponina şi vor spăla mai bine.

§                             Tot în cazul în care rufele sunt foarte murdare vă recomandăm să măriți numărul de nuci de săpun folosite.

§                             Nucile de săpun nu îndepărtează petele, înainte de a băga rufele în cuva mașinii de spălat vă recomandăm să îndepărtați eventualele pete.

§                             Folosind nucile de săpun nu mai aveţi nevoie de un balsam de rufe, rufele vor rămâne moi după spălare. Pentru un efect mai pronunţat puteţi utiliza oţetul alimentar. Doza recomandată pentru o maşină de spălat automatica cu capacitate de 5 Kg este o lingură de oţet. Oţetul se va pune diluat în compartimentul pentru balsam al maşinii de spălat. Nu se vor folosi oţeturile în care au fost puse coloranţi sau diverse alte substanţe aromatice (gen “balsamic”), se va utiliza doar oţetul alimentar din vin alb.

§                             Saponina este eliberată la o temperatură mai mare de 30 de grade celsius,deci cel mai bine este să spălaţi rufele utilizând programele de maşină care asigură o temperatură a apei de 40 de grade celsius. Dacă aveţi rufe delicate care nu pot fi spălate decât la 30 de grade utilizaţi Lichidul din nuci de săpun.

§                             Nucile de săpun au un uşor miros de oţet atunci când sunt uscate, miros mai pregnant în momentul în care sunt umezite, mirosul nu rămâne în haine.

§                             După spălare rufele au un miros neutru, de curat. Dacă doriţi să aveţi rufele parfumate folosiţi aproximativ 10 picături din uleiul esenţial preferat, pe care le puneţi peste săculeţul de bumbac înainte de introducerea în cuva maşinii de spălat.

§                             Nucile de săpun nu eliberează o spumă abundentă ceea ce le face ideale pentru utilizarea în maşinile de spălat automate.

§                             Nucile de săpun sunt ideale pentru spălarea scutecelor refolosibile, nu le afectează puterea de absorbţie, fiind lipsite de chimicale nu provoacă alergii sau eritem fesier.
Alte forme de utilizare
 Utilizarea  “Nucilor de săpun” este foarte simplă, fie că le folosiţi în starea lor naturală, fie că le transformaţi într-un lichid concentrat sau în pudră. Lichidul şi pudra din nuci de săpun vă vor ajuta să vă spălaţi rufele în mod natural şi economic şi, deasemenea, cu ajutorul lor veţi descoperi o listă lungă de alte produse de curăţenie sintetice ce vor putea fi înlocuite.

PUDRĂ

Măcinaţi  “Nucile de săpun” cu ajutorul unei maşini de râşnit cafea, până obţineţi o pudră fină. Acelaşi rezultat îl puteţi obţine şi cu ajutorul unui blender foarte puternic. În cazul în care rămân bucăţi mai mari îndepărtaţi-le sau pur şi simplu cerneţi pudră obţinută. Pudră se va păstra într-un recipient etanş, într-un loc rece şi întunecat, ferit de razele soarelui.

LICHID CONCENTRAT


Există mai multe reţete prin care puteţi obţine un lichid concentrat din  “Nucile de săpun” 
. Mai jos vă vom prezenta reţeta cea mai des întâlnită, în timp vom adăuga mai multe variante.
Într-un vas puneţi 1 l de apă în care adăugaţi aproximativ 12-15 jumata
ți de  “Nuci de săpun”  (aproximativ 25 de grame). Puneţi vasul să fiarbă până ce 1/4 din lichid s-a evaporat și nucile devin cafenii deschis sau gri şi sunt foarte moi. După ce se răceşte strecuraţi soluţia obţinută şi depozitaţi-o într-un recipient de sticlă care se închide ermetic. Ca şi pudra, lichidul obţinut trebuie păstrat într-un loc rece şi întunecat, ferit de razele soarelui. Este recomandat să nu faceţi cantităţi mari, ci doar atât cât credeţi că veţi consuma în decurs de câteva zile. Datorită faptului că este obţinut dintr-un produs vegetal, lichidul nu conţine conservanţi. Poate fi păstrat pentru câteva zile în frigider, dar este mai economic să pregătiţi soluţia de câte ori aveţi nevoie, decât să riscaţi să se strice. Nu uitaţi să etichetaţi recipientul în care păstraţi lichidul din nuci de săpun pentru a nu îl confundă cu ceai sau o altă băutură.


SFAT PRACTIC
 
Lichidul concentrat poate fi pus în forme de gheaţă şi congelat. La o spălare puteţi utiliza 2-3 cuburi în funcţie de dimensiunea lor.

 PASTA
Păstraţi nucile folosite fie pentru spălat, fie pentru obţinerea lichidului concentrat, puneţi-le într-un vas şi acoperiţi-le cu apă. Fierbeţi la foc mic până când devin foarte moi. Puneţi-le împreună cu lichidul rezultat într-un blender şi pasaţi-le, după care le puteţi trece printr-o strecurătoare pentru a obţine o pastă foarte fină. Poate fi folosită în loc de cremă de ras, exfoliant sau crema de curăţat.

Soluții de curățare bazate pe nucile de spălat

 Nucile de săpun sunt soluţia perfectă dacă doriţi să scăpaţi de utilizarea produselor chimice în gospodărie. În timp, experimentând, veţi descoperi că cele mai multe dintre produsele de curăţare pe care le folosiţi în prezent pot fi înlocuite cu succes de nucile de săpun.
Saponina prin puterea de curăţare delicată, calităţile antimicrobiene şi antifungice, mirosul neutru, reuşeşte să fie o alternativă fiabilă şi sigură.
Pentru că nucile nu produc multă spumă, aşa cum fac detergenţii şi produsele de curăţare sintetice, veţi folosi mai puţină apă. Puteţi ajuta mediul şi pe dvs. reducând consumul de apă, reutilizând resturile ca îngrăşământ pentru flori, reciclând.
Cei care suferă de alergii sau au copii mici vor descoperi că îşi pot curăţa toată casa folosind nucile de săpun, fără să se teamă de efectele negative pe care produsele chimice din produsele de curăţat clasice le pot avea.
În cele ce urmează vă vom prezenta o listă a diverselor soluţii de curăţare ce pot fi înlocuite de nucile de săpun. Lista rămâne deschisă. Dacă aţi descoperit o nouă modalitate de folosire vă rugăm să ne scrieţi.


SOLUŢIE DE CURĂŢARE PENTRU ÎNTREAGA CASĂ
Puneţi lichidul concentrat, obţinut prin fierberea nucilor, într-un recipient cu pulverizator. Îl puteţi folosi în formă concentrată sau îl puteţi dilua pentru a curăţa dulapuri, podele, gresia sau faianţă, chiuveta sau cadă.


SOLUŢIE DE CURĂŢARE A GEAMURILOR
Amestecaţi 250 ml de apă, cu 15 ml de lichid din nuci de săpun şi 15 ml de oţet alb. Stropiţi după care ştergeţi cu o cârpă curată şi uscată.

SOLUŢIE DE SPĂLAT VASELE
Utilizaţi lichidul concentrat pentru a spăla în mod normal vasele. Puteţi adăuga puţin oţet alb. Nu vă lăsaţi înşelaţi de lipsa spumei, deşi nu face multă spumă, lichidul cura
ță în mod eficient.

SĂPUN LICHID
Lichidul concentrat poate fi folosit ca săpun lichid. Dacă doriţi să aibă un miros plăcut adăugaţi câteva picături din uleiul esenţial preferat.

ŞAMPON ANTIMĂTREAŢĂ
Puteţi folosi nucile de săpun pentru a vă prepara un şampon natural şi eficient, cu efect antimătreaţă. Lichidul rezultat prin fierbere poate fi combinat cu ceaiuri benefice pentru păr, ceai de urzica, de muşeţel sau din frunze de nuci.

ŞAMPON PENTRU ANIMALE
Animalul dvs. preferat poate fi curat cu lichidul obţinut din nucile de săpun, nu conţine chimicale şi curăţă în mod delicat.

SOLUŢIE PENTRU CURĂŢAREA BIJUTERIILOR
Într-un vas în care aveţi lichid concentrat din nuci de săpun puneţi la înmuiat bijuteriile, le lăsaţi pentru 20 de minute, după care le puteţi freca cu ajutorul unei periuţe de dinţi vechi pentru a îndepărta orice urmă de murdărie.

INSECTICID NATURALNucile de săpun
 sunt o soluţie naturală pe care o puteţi utiliza că insecticid atât în casă, cât şi pentru plante.
Cum se păstrează?
 Există două situaţii, păstrarea nucilor în forma lor naturală şi depozitarea lichidului obţinut din nuci.

Forma naturală
 Nu trebuie să uitaţi că nucile de săpun sunt de fapt nişte fructe uscate iniţial la soare, procesul de uscare continuând şi după aceea. Fie că sunt întregi, bucăţi sparte sau sub formă de pudră nucile de săpun trebuie păstrare într-un mediu uscat, ferit de umiditate. Dacă mediul nu este suficient de uscat e mai bine să le păstraţi într-un recipient etanş. Când sunt în săculeţ feriţi-le de razele soarelui pentru a nu se crea condens.

Dacă se umezesc pot fi folosite, atâta timp cât nu au mucegăit.
Dacă le păstraţi în condiţii optime pot fi folosite o perioadă îndelungată de timp fără a expira (dacă perioadă este prea mare, aproximativ doi ani, îşi pot pierde din puterea de curăţare, dar pot fi folosite fără probleme).
Nucile îşi schimbă culoarea în timp, de la un maroniu roşcat până la negru, este un proces natural, nu înseamnă că sunt stricate.

Lichidul din nuci de săpun
În cazul lichidului obţinut prin fierberea nucilor de săpun există două variante de păstrare pentru o perioadă mai lungă de timp.
Una dintre variante este transformarea în cuburi de gheaţă. Le puteţi folosi punându-le direct în maşina de spălat odată cu rufele sau topindu-le şi folosind lichidul în mod normal.
A doua variantă este conservarea lichidului în acelaşi mod în care se fac compoturile sau conservele de casă.

 
METODA I
Într-un borcan sterilizat în prealabil, puneţi 7-8 nuci de săpun, peste care turnaţi apă fiartă. Puneţi capacul şi strângeţi-l bine. Puneţi borcanul într-o cratiţă, o umpleţi cu apă astfel încât lichidul din borcan să fie la acelaşi nivel cu cel din cratiţă şi puneţi cratiţă la fiert. Din momentul în care apa din cratiţă a ajuns la punctul de fierbere ţineţi cratiţă pe foc încă 30 de minute. După fierbere lăsaţi borcanul să se răcească şi depozitaţi-l că pe oricare altă conservă.

METODA II
Este asemănătoare cu cea de mai sus, numai că în loc de a pune cratiţă pe ochiul de la aragaz veţi folosi cuptorul. Aveţi grijă ca lichidul din cratiţă să fie la acelaşi nivel cu cel din borcan, fără a atinge capacul. Urmăriţi când începe să fiarbă şi menţineţi fierberea pentru 30 de minute. Lăsaţi să se răcească şi depozitaţi într-un loc întunecat şi răcoros.

Detergenţii clasici
Datorită evoluţiei pe care a avut-o în ultimul secol, ştiinţa ne-a făcut tuturor viaţa mult mai uşoară. Detergenţii şi produsele de curăţare au simplificat şi uşurat munca în gospodărie, dar în ultimul timp constatăm că preţul pe care trebuie să îl plătim este destul de mare. Nu este vorba de preţul produselor folosite, ci de costurile ascunse, de problemele de sănătate care apar în timp şi de deteriorarea mediului înconjurător, care ne afectează pe toţi.

Ce conţin detergenţii
 Deşi apar sub diverse denumiri, printre substanţele conţinute într-un detergent sintetic vom găsi următoarele:

§                             surfactanți anionici sau nonionici – substanţe chimice care reduc tensiunea existentă la suprafaţa apei, înlesnind procesul de “răspândire” a acesteia. Cel mai utilizat este linear alchil benzen sulfonat -LAS despre care numeroase studii au arătat că, în procesul de producţie, elimină toxine cu efect cancerigen. Deşi este biodegradabil, procesul are loc într-o perioadă foarte lungă de timp.
§                             înălbitori optici - substanțe care transformă undele UV în lumină vizibilă, dând senzaţia că rufele sunt mai albe. Sunt nocive pentru peşti sau pot determina alergii.
§                             fosfați - sunt folosiţi pentru a combate duritatea apei şi pentru a nu permite murdăriei, odată îndepărtate, să se reataseze de ţesături. Determină crestera necontrolată a algelor marine, ducând la un dezechilibru al florei şi faunei marine
§                             parfumuri sintetice - se obţin din petrol, nu sunt biodegradabile şi pot cauza alergii
§                             hipocloritul de sodiu - utilizat ca înălbitor, în momentul folosirii interacţionează cu substanţele organice, ducând la eliberarea de substanţe cancerigene şi toxine ce pot cauza probleme endocrinologice, ale aparatului reproducător sau diverse alergii.
§                             EDTA - etilen diamino tetra acetat - este folosit ca o alternativă la fosfaţi, pentru a combate duritatea apei, pentru a stabiliza spuma şi pentru a preveni activarea înălbitorilor înainte de contactul cu apă. Este foarte greu biodegradabil.

Ce alternativă există?
 Industria produselor de curăţare este o industrie de bilioane de dolari, gândiţi-vă câtă poluare se crează în procesul de producţie şi prin utilizarea detergenţilor, la care se adăugă efectele nefaste pe care toate aceste chimicale le au asupra sănătăţii noastre.

Nucile de săpun sunt o alternativă eficienta, economică şi ecologică la aproape toate produsele de curăţare de care aveţi nevoie pentru o casă curată, de la detergent de rufe şi soluţie de spălare a vaselor, până la şampon pentru dvs. sau animalele de casă. Sunt hipoalergenice, riscul de a face o reacţie alergică la ele este foarte mic, sunt biodegradabile putând fi aruncate direct la gunoi sau pot fi folosite pur şi simplu că îngrăşământ pentru flori.


Cutie cu 20 nuci de sapun, pentru 15 spalari.
Pret 10 lei
Predare personala in Iasi No comments:

Post a Comment

Postări populare

Total Pageviews