Desigur, nu cred ca e nevoie sa va explic de ce nu trebuie sa mai cumparati cerealele pentru mic dejun din supermarket. In afara de prea mult zahar, prea mult porumb modificat genetic si valoare nutritiva ce tinde vertiginos spre zero, altceva nu veti gasiti in acele pungi frumos colorate.
Dar iata ca se poate si sanatos, rapid si gustos.
Dupa cum vedeti, un pofticios deja atenteaza la ele, nu are rabdare sa le termin :)
Se prepara usor, sunt foooarte sanatoase, si puteti sa faceti zeci de combinatii, in functie de preferinte.
Eu am pus hrisca si orz. Am incercat si ovaz decorticat, dar pe viitor voi face din hrisca, quinoa si mei, deoarece acestea nu contin gluten.
Asadar:
1. Se spala cerealele (crude)
2. Se adauga nucile (nuci, migdale, caju, fistic, macadamia, etc) crude de preferat.
3. Se adauga semintele (de floarea soarelui, de dovleac, de in, canepa, mac, susan, germeni ...de preferat crude toate)
4. Se adauga fructe uscate (daca necesita hidratare): eu am pus curmale si stafide. Mai puteti folosi merisoare, goji, afine, caise, etc. Eu prefer sa nu fie conservate cu zahar sau alte nenorociri. De preferat ar fi sa puneti fructe proaspete a doua zi dimineata, dar iarna e o problema cu fructele proaspete. De obicei timpul de hidratare al acestor fructe uscate este mai mic decat la cerealelor, nucilor sau semintelor, si daca le lasati peste noapte, a doua zi vor fi prea moi. Daca nu preparati cerealele pentru copii foarte mici (1 an), puteti pune fructele uscate a doua zi dimineata.
5. Se adauga apa mai multisoara, pentru ca ele isi vor mari volumul si se lasa peste noapte pentru a se hidrata.
6. A doua zi se scurge apa, se adauga zeama si pulpa unui mar dat la storcatorul de fructe, si GATA! Se pot pune banane, sau miere, sirop de agave..pentru a se indulci un pic amestecul.
Eu le-am dat la blender pentru a i le servi pofticiosului de 1 an si 4 luni, dar daca nu aveti copil mic, nu va recomand sa faceti la fel. Au fost divine! Am mancat cot la cot cu el!
Daca nu ati mai servit pana acum nimic raw (crud, nefiert), ati putea incepe prin a fierbe orzul (hrisca nu necesita fierbere, este foarte moale). Puteti sa lasati o parte din nuci si seminte sa fie prajite (pentru inceput) si sa nu le puneti la inmuiat, pentru ca vor fi crocante si veti simti o explozie de gusturi in gura in momentul in care le veti mesteca. .
Dar, cum specialistii recomanda ca peste 75% din mancarea nostra sa fie cruda, iar nucile si semintele sa le inmuiem inainte sa le papam, va urez succes!
Fiti blanzi cu voi la inceput pentru ca altfel veti renunta repede
Intr-o zi, deoarece am facut prea multa compozitie, am pus pasta obtinuta dupa ce le-am dat la blender intr-un vas de sticla termorezistenta si le-am dat la cuptor la foc mic. Dupa ce s-a deshidratat un pic compozitia, am luat cu lingura si am format in mana bilute cu gandul de a le tavali un pic prin nuca de cocos sau susan. Doar sub forma asta le-a papat sotul meu care de obicei e pretentios si vrea ca mancarea sa fie aspectuoasa.
No comments:
Post a Comment