Sunday, June 10, 2012

Expunerea corecta la soare



Datorită fizicii şi a lungimii de undă a razelor UVB, acestea vor pătrunde in atmosfera numai atunci când soarele este mai sus de un unghi de aproximativ 50 ° de la orizont. 
Atunci când unghiul este mai mic de 50 °, stratul de ozon reflectă razele UVB, dar lasa sa treaca prin el razele UVA, care au o lungime de unda mai mare.
Aici aveti un calculator US Navy  care va va ajuta sa determinati cele mai bune momente ale anului pentru a sintentiza vitamina D  prin expunerea la soare.
Primul pas este de a determina latitudinea şi longitudinea locaţiei dumneavoastră. Puteţi face acest lucru cu uşurinţă folosind Google Earth. 
Odată ce completati datele pe site  vi se va calcula un tabel in care sunt inscrise orele şi zilele  anulului în care soarele este mai sus de 50 de grade deasupra orizontului.
Din punct de vedere medical, este contraproductiv sa va expuneti pielea la soare atunci când acesta este la un unghi mai mic decât 50 de grade deasupra orizontului, deoarece nu veti primi razele UVB valoroase, dar vă veţi expune la razele mai periculoase si potential mortale UVA.
Razele UVA au o lungime de undă mai mare decat UVB, care le permite să penetreze stratul de ozon şi alte obstacole (cum ar fi nori şi  poluare), pe drumul lor de la soare la pământ. Razele UVA sunt cele care cresc radical riscul de cancer de piele şi de fotoimbatranire a pielii. 


Mai multe despre expunerea la soare si despre cremele de protectie solara cititi aici

No comments:

Post a Comment

Postări populare

Total Pageviews